PÉCS LETT A LEGZÖLDEBB MAGYAR VÁROS

A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM (VEP) ÉS ANNAK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM (PTE) ÁLTAL VEZETETT HELYI ERŐMŰVE, AZ ÚN. BAVEP ÉS ABBAN IS KIEMELTEN A PÉCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁVAL EGYÜTT 2019-TŐL ELINDULT EGYÜTTMŰKÖDÉSE EREDMÉNYEKÉPPEN ALIG EGY ÉV ALATT NAGYOTT LÉPETT ELŐRE A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS A KLÍMAVÉDELEM ÜGYE PÉCSETT – A VEP VERSENYPÁLYÁZATA ALAPJÁN: 2020-BAN PÉCS LETT MAGYARORSZÁG LEGZÖLDEBB VÁROSA.

A városban, amelyben a VEP szakembereivel együtt új Klímastratégia és Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) is készül 2021-ben alig egy év alatt 18 helyszínen került sor középületek energiatakarékossági és hatékonysági fejlesztésére, vagy indultak el ilyen jellegű beruházások – KEHOP és TOP források bevonásával.

Eközben a PTE, mint a BAVEP és a Zöld Egyetem hálózat koordinátora segítségével olyan országosan mintaértékű, vagy nemzetközileg is elismert innovatív fenntarthatósági programok bevezetésére került sor, mint a MOON Bike, a Zéró Emissziós Napok, vagyis a ZEN, vagy éppen a Tízezer lépés Pécsen.

A MOON Bike 2020 kezdeményezés célja az volt, hogy annyi kerékpáros aktivitást generáljon, mellyel 80 nap alatt meg lehet tenni a Föld - Hold távolságot, azaz 384 400 km-t. A kitűzött célt két hónap alatt sikerült kerékpáron és szobabiciklin teljesíteni, ezért a lelkes követők folytatták a biciklizést, és 80 nap alatt nemcsak visszaértek a Földre, de azt még négyszer körbe is tekerték.  Összesen a 80 nap alatt közel 1 millió km-t teljesítettek a kihívásban résztvevők, amivel: 233,7 tonna CO2 kibocsátás megtakarítás realizálódott.

A Zéró Emissziós Programban résztvevők 1 hét alatt a munkába járásuk során a jelenlegi Magyarország kerületével megegyező távolságot tették meg környezetkímélő közlekedési módon.

Az Európai Mobilitási Héten megszervezésre kerülő Tízezer lépés Pécsen ökocaching kihívás alkalmával megközelítőleg 250 fő teljesítette gyalogosan a 8 pécsi helyszínt érintő városi felfedező túrát.

A fejlesztésekkel és az innovatív, társadalmilag felelős programokkal megtakarított üvegházhatású gázok összmennyisége közel 3.500 db, 50 éves fa teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő mértékű, de megfelel annak a mértéknek is, mintha 10-12 öreg dízelautót örökre gyaloglásra cseréltek volna a helyiek, ami egy év alatt egészen kiemelkedő eredmény.

A város klíma- és energiaügyi elkötelezettségét, stratégiai gondolkodását jelzi, hogy Pécs 2030-ig a CO2 kibocsátását minimum 40%-kal szeretné csökkenteni a 2012-es szinthez képest – erősen építve a BAVEP szakmai támogatására. Pillanatnyilag is folyik a már végrehajtott és tervezett fejlesztések részletes elemzése annak érdekében, hogy még egyes, a 40%-on felüli vállalások is kivitelezhetők legyenek.

A VEP és a PTE mozgósításának is köszönhetően az április közepén induló Fenntarthatósági Témahétre (FTH) pedig a város szinte minden iskolája és diákja nevezett – ezzel is megerősítendő a társadalmilag felelős attitűdöt a helyi fiatalokban is. 

2021. 01. 01-én pedig elindult az ún. „Green AURA” projekt is, melynek célja a PTE és Pécs város energiahatékonysági, klímavédelmi fejlesztéseinek innovatív, vizuális eszközökkel való bemutatása, felhívva a hallgatók és a lakosság figyelmét a jó minták követésében rejlő lehet lehetőségekre.

{ postion: fixed; left: 0; bottom: 0; right: 0; }